Chiar dacă ți-a fost hărăzit să viețuiești trei mii de ani, sau de tot atâtea ori zece mii, amintește-ți totuși că nimeni nu pierde altă viață decât cea pe care o trăiește și, de asemenea, că nimeni nu trăiește altă viață decât cea pe care o pierde. Până într-atât, deci, cea mai lungă existență poate fi socotită la fel cu cea mai scurtă, căci prezentul este egal pentru toți, chiar dacă trecutul nu este egal, iar ceea ce se pierde apare de cea mai mică importanță. Căci cu adevărat, nimeni nu poate pierde nici trecutul, nici viitorul. De altfel, cum ar fi posibil să ia cineva de la vreunul ceea ce nu are?

A iubi înseamnă a ierta, a ierta nu o faptă care este sau ți se pare greșită, a ierta adînc și necontenit, a ierta o dată și pentru totdeauna răul ce se ridică împotriva ta.Iubește pentru a fi iubit și iartă pentru a fi iertat. Dumnezeu, cînd S-a pogorît în lume, mai înainte ne-a iertat, ne-a iertat pentru că L-am trădat in Rai, ne-a iertat pentru că ne-am îndepărtat de poruncile pe care ni le-a descoperit prin proroci, ne-a iertat pentru că nu L-am primit pe Fiul Său, că L-am răstignit. Pentru toate ne-a iertat . Ne-a iertat- pentru că ne-a iubit. Și noi sîntem datori să răspundem cu aceeași dragoste. A iubi înseamnă a ierta. Dumnezeu n-a voit nimic altceva de la noi în schimb pentru dragostea pe care ne-a dat-o, ci a voit ca și noi, fiecare la rîndul nostru, să facem același lucru cu aproapele nostru… Dacă este să ne asemănăm cu Dumnezeu în ceva, aceasta este puterea de a ierta. Dumnezeu ne-a chemat să fim asemenea Lui, și asemenea lui Dumnezeu sîntem cînd iertăm. Ieromonah Savatie Baștovoi

NICIODATÃ…Niciodatã nu te încrezi în puterea ta, ți-o spune Samson, care a ucis leii cu mâna și s-a lãsat orbit de o fustã…Niciodatã sã nu te încrezi în înțelepciunea ta, ți-o spune Solomon, cel mai deștept om din lume, care a dezlegat integramele vieții, dar i-au fãcut labirint spre cer cele o mie de amoreze…Niciodatã sã nu încrezi în evlavia ta, ți-o spune David, care dupã ce a scris tomuri de psalmi, a scris o țidulã prin care cerea moartea unui soldat foarte devotat, numai ca sã îi ia nevasta…Niciodatã sã nu te încrezi în banii tãi, și nici cei de la bãnci, ți-o spune Naaman, purtãtorul de leprã. Cu banii nu vindeci lepra, darãmite pãcatul…Niciodatã sã nu încrezi în blândețea ta, ți-o spune Moise, care dupã ce a scos vreo douã milioane de evrei din Egipt, a lovit cu mânie stânca de unde-i poruncise Domnul. Prețul mâniei l-a costat Canaanul!Niciodatã sã nu te cãsãtorești la lumina lumânãrii, și nici pe întuneric, ți-o spune Iacov, care a fãcut nuntã cu Rahela și s-a trezit în pat cu sora ei Leea. A fost nefericit toatã tinerețea…Niciodatã sã nu spui niciodatã, ți-o spune Petru, care s-a jurat cã va fi alãturi de Hristos și dimineața s-a lepãdat de El la un foc strãin. A trebuit sã-i cânte cocoșul…Niciodatã sã nu te faci frate cu diavolul ca sã treci puntea. Mai bine fã-te frate cu Hristos și nu îți va mai trebui punte.

Un tânăr care deseori batjocorea Biserica şi credinţa creştină a mers la un preot şi l-a întrebat: – Cât de greu este un păcat? 10-15-20 de kg? Eu fac mereu păcate, dar nu simt nicio greutate… Preotul l-a privit duios şi apoi i-a răspuns tot printr-o întrebare: – Dacă pui o greutate de 100 kg peste un mort, va simţi el ceva?Nu, pentru că e mort, a răspuns băiatul. – Tot aşa nici tu nu simţi nimic pentru că eşti mort sufleteşte. Tânărul nu s-a aşteptat la o asemenea replică înţeleaptă, care l-a pus pe gânduri. Din acel moment conştiinţa sa a început să lucreze.